Комарниците, особено во летните месеци се нешто најпотребно за нашите домови. Нè штитат од сите видови на инсекти, а најмногу од комарците. Затоа сите видови мрежи за заштита од инсекти го добиле популарниот назив “комарници”.

Повеќе фотографии од Комарници може да најдете тука

Видови на комарници:

Фиксниот комарник е најекономичниот вид на комарник.

Фиксниот комарник се состои од алуминиумски профил и мрежа која е прицврстена за истиот.

Роло-комарник вертикален
Роло-комарник хоризонтален

Роло комарниците се вид на комарници кои најчесто се употребуваат затоа што се најпрактични. Роло комарникот лесно се отвора и затвора затоа што мрежата се намотува околу осовината на комарникот која што е опремена со опруга која сама го влече комарникот да се намота околу својата осовина. Овој комарник завзема многу малку простор на прозорецот/балконската врата затоа што целиот комарник е сместен во алуминиумска кутија со пречник од 4,5cm.

Сет комарник на отворање за влезна врата
Комарник на отворање за балконска врата

Американскиот комарник е најпрактично и најекономично решение на комарник за влезна и балконска врата. Се отвора спрема надвор, затоа и популарно се нарекува американски комарник.

Апсолутно решение за хоризонтално движење на мрежи.

– Најлесен за одржување и за ракување од сите видови на комарници
– Се движи во рамките на постоечкиот отвор и не зафаќа дополнителен простор
– Странично има метлици кои оневозможуваат влегување на инсекти
– Опции за клизање: едно крило на клизање или две крила на клизање

Апсолутно решение за хоризонтално движење на мрежи со големи површини.

Лесно е за ракување, се ракува и од мало дете.

            Комарниците можат да се изработат во бела и кафена боја